Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı

6 Eki 2017
Çağlar Aybaş
88
0

Son günlerde giderek artan sosyal medya kullanımı ile, beraber bilgilerimizin güvenliği risklerini de ortaya çıkarmaktadır. İşte bu noktada, Sosyal ağ platformlarında ki kişisel bilgilerimiz ne kadar güvende?” sorusu ile karşılaşmaktayız.

Facebook, İnstagram ve Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya ağını aktif olarak kullanmaktayız. Bu ağlar o kadar hızlı bir gelişim sağladı ki, milyonlarca üyeye sahip platformlar haline geldiler.

Sosyal ağların inanılmaz şekilde yayılım hızları ve kullanıcı sayıları, özellikle de “siyah şapka” olarak isimlendirilen kötü niyetli saldırganların iştahını kabartıyor!

İnternet dünyasının en önemli kullanım parçalarından biri haline gelen sosyal medya ağları, tüm dünyada milyonlarca kişi tarafından aktif olarak kullanılıyor. Bilginin paylaşılması saniyeler içerisinde gerçekleşiyor.Kahvenizi yudumlarken keyfimizi, tatilde çekilmiş olan fotoğraflarımızı, doğum günü kutlamalarında doğum tarihimizi sosyal ağlar üzerinden herkese ilan ediyoruz.

Doğal olarak bu bilgiler doğrultusunda, siber suçluların sosyal ağlara doğru yönelmesini sağlıyor. Şifre çalma, spam mesaj gönderimleri, zararlı virüs içerikli yazılımlar, Mobil TL dolandırıcılığı, kişisel bilgilerin çalınması ve çok daha fazla risk bizleri bekliyor.

Facebook İnstagram ve Twitter’da spam olarak atılan mesajlara ve kötü niyetli kişilerin saldırılarına karşı büyük bir savaş verilmektedir. Bu platformlar konusunda her ne kadar spam ve saldırılara karşı güvenlik önlemleri alınmaya çalışılsa’da, teknolojinin gelişmesi ile saldırı türleri de değişerek ve gelişerek ve artarak karşımıza çıkıyor.

En büyük risk ise, sosyal ağlarda kullandığımız uygulamalar!

Hemen hemen her gün yeni bir sosyal medya ağ uygulaması karşımıza çıkıyor. Twitter’da kullanıcıların takipçi artırma egosu, Facebook üzerinde ki “like” isteği biz kullanıcıları, sahte güvenilmez site ve uygulamalara karşı savunmasız bir hale getiriyor.

Bir anda herhangi bir sitede video karşınıza geliyor ve “play” butonuna basıyorsunuz. Sonrasında ise sizden bazı yetkiler isteyen bir uygulamaya yönlendiriliyorsunuz. Altı üstü bir video izlemek istediniz? Ancak videonun arkasında sahte bir uygulama ile tuzağa düşebiliyorsunuz. Uygulamaya izin verdiğinizde hesabınızı ele geçiren siber suçlular arkadaşlarınıza da saldırmaya başlıyor!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir